Tvättäkta engagemang leder till hållbarare affärer – spillbomull en milstolpe för hotellverksamheten

Hållbarhet blir bara viktigare och viktigare inom textilindustrin, och vi arbetar långsiktigt tillsammans med leverantörer och andra aktörer för att se till att våra produkter tillverkas under så bra villkor som möjligt. Det tror vi att både vi, våra kunder och jordklotet vinner på i det långa loppet.

Produktion av all textil inkl. mode står för 79 procent av Sveriges klimatpåverkan medan användning och resthantering står för 21 procent. För hotellbranschen är siffrorna runt 60% – 40%. Och faktum är att textilindustrin släpper ut mer CO2 än vad både flyg och sjöfarten gör tillsammans. Priset på just hotelltextil är lågt och möjliggörs genom billig arbetskraft samt att miljöeffekterna inte är inkluderade i priserna. Följden blir en enorm förbrukning och kassering.  Så mycket som 93% av sänglinnet varken återanvänds eller återvinns! Det är alltså läge för förändring!

När bomull odlas och bomullstextilier tillverkas går så mycket som 30 – 40% av bomullen till spillo. Denna sk. spillbomull, består av överbliven bomull som många gånger klassas som avfall. Bara i Indien uppgår mängden spillbomullsavfall till enorma 700 miljoner ton per år.

Räknar man dessutom in mängden vatten det krävs per kilo odlad bomull, vilket ligger på ca 10 000 liter, och lägger till de 5-10 kg kemikalier som krävs för infärgning eller blekning samt skadedjursbekämpning, så är besparingen av jordens resurser svindlande.

Ny teknologi skapar möjligheter

Där är därför av stor vikt att vi inom hotellnäringen väljer mer hållbara produkter som kan användas längre. En textil som används 3 gånger så lång tid mot vad som är brukligt minskar klimatpåverkan med upp till 70%. Vi kan exempelvis underlätta för våra kunder så att ni kan använda varandras textil när den inte används. Vi kan utbilda personalen om hur de ska sköta om textilierna för att de ska hålla längre och inte nog med det. Med hjälp av ny teknologi, kan man nu faktiskt ta hand om bomullsavfallet och skapa nya textilier. Läs exempelvis om företaget Enova Textile som utvecklat en patenterad lösning för just detta.

Välj därför hotelltextil som är ekologiskt odlat eller gjord av spillbomull så man inte behöver odla ny bomull. Bra för dig, för kunderna och för jordklotet!

Vill du få våra Nyhetsbrev?

Subscribe

* indicates required

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *