Tvättråd med anledning av coronaviruset

Tvätta ofta i hög temperatur

Med anledning av Covid-19 kommer här tvättinstruktioner på kuddar, frotté, bordslinne och andra textilier. Dessutom ger vi allmänna råd hämtade från den brittiska bakteriologen Deyan Dimitrov, VD på Laundryheap med säte i London.

Samtliga handdukar, sänglinne, vita dukar och servetter kan tvättas i 70C temperatur. Täcken, kuddar, madrasskydd, kuddskydd, förkläden och en del av de infärgade dukarna och servetterna anger max 40C eller 60C men går alldeles utmärkt att tvätta i 70C.  Tänk på att tvätta ofta och om möjligt stryk eller varm-mangla gärna textilier som inte tål mer än 60° C. Många torktumlare håller 70C i frånluftskanalen när gods tillverkat av bomull är färdigtorkat men ofta bara 60C för program avsedda för konstmaterial.

Vi påminner också om att hålla isär smutsiga och rena textilier i så stor utsträckning som möjligt.

Deyan Dimitrov, bakteriolog och VD för Laundryheap sade i en intervju med den brittiska tidningen “The Telegraph” att det är viktigt att tvätta textil oftare och dessutom vidta extra åtgärder för att förhindra spridning av bakterier. Dimitrov och andra experter varnar för att tvätt av kläder, sängkläder, handdukar, kökshanddukar och andra tyger vid 30°C inte nödvändigtvis kommer att döda viruset. Bakteriologen förklarar för The Telegraph att ju högre temperatur desto bättre och desto större är sannolikheten för att förhindra att Covid-19 sprider sig.

“Den normala temperaturen i människokroppen är runt 37º C, vilket främjar miljön och de ideala förutsättningarna för överlevnad av virus”. “Detta betyder att du åtminstone borde tvätta kläder vid en temperatur på 60° C eller till och med 90° C”, betonar han. Dimitrov tipsar också om att stryka textil då stryknings-temperaturerna kan nå upp till 100º C – och i den temperaturen är spridningen minimal.

Dimitrov nämner också att om man har kläder eller tyger som är känsliga för höga temperaturer överlag, är det absolut säkrast att kemtvätta dem.

Vi på VarUnik är självfallet behjälpliga med vägledning gällande vårt sortiment och önskas personlig vägledning kontakta oss gärna direkt eller via mail.

Våra varmaste tankar går till er.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *