Tankar från vår praktikant!

Nu ska jag vara ärlig. När jag började praktisera hos VarUnik så visste jag inte super mycket om textiler. Inte mer än vad jag hört. tvätta i lägre temperatur, köp inte mer än du behöver och köp kläder av bättre kvalité.

Och efter att jobbat ett par veckor med VarUnik ska jag erkänna att jag blev lite mörkrädd över hur skitig industri det verkligen är och hur viktigt jobb VarUnik gör. Att kämpa inom denna industri och få den att gå emot mer miljövänliga alternativ känns mer viktigt än någonsin. De är en lång väg men varje steg är ett steg emot en bättre värld.

Mycket av ansvaret ligger på oss som individer och konsumenter. De jag lär mig och ser, är att vi som köper… måste ställa högre krav! Vi kan inte enbart säga.. de ska vara så billigt som möjligt! Att faktiskt tänka, behöver jag detta plagg? Kan jag kanske köpa 1 bättre plagg som kostar lite mer då och som håller längre än att köpa kanske 4 billiga plagg som ja köper bara för de är billiga!

Så nu under Black Friday fann jag mig själv reflektera över just detta.
Jag började att plocka ut plagg och kläder som jag kände. – Oh, detta är något som hade varit snyggt och ha. Billig tröja! Check! Byxor – Check. Jacka – Topp! o.s.v.
Men efter att suttit framför datorn och fyllt min inkorg… så kom tankarna, behöver jag verkligen allt detta?
Varför köper jag detta?
Jag har redan en bra jacka…t-tröjor etc.

Så från att ha plockat på mig 8 plagg..stanna jag upp och gav mig själv betänketid…minska sen min inkorg till 3 plagg. Vilket fick mig att känna att jag gjorde ett mer medvetet val och verkligen höll mig till de plagg jag hade behov av. Dessa tre plagg kommer istället för att bara läggas till i min garderob, nu byta ut plagg som inte längre passar mig. Och dessa plagg som inte längre passar ska gå till klädinsamling för secondhand. 

Så nästa gång du ska köpa dig nya plagg. Stanna och fundera om du verkligen behöver plagget? Och om svaret är ja. Köp då plagget men låt det ersätta ett annat i din garderob och sälj eller skänk bort det till insamling eller secondhand. De kommer kännas bättre att veta att du ger det vidare till behövande och du gör ett mer medvetet val.

/Mikael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *