Sofias husmorstips – fläckborttagning

Trots corona och färre gäster på hotellen så ökar trycket på städ och rengöring än mer. På julbord och nyårsmiddagar används mer textilier än vanligt och fläckar uppstår. Här kommer därför några smarta husmorstips som verkar för hållbarhet och förebygger att dukar måste slängas.

Om du har fått en fläck av till exempel senap eller salladsdressing kan du försiktigt ta bort överflödet med kanten av en slö kniv, stekspade av metall eller kanten på ett kreditkort. Gnugga aldrig in fläcken eftersom det gör, att den tränger djupare in i tygets fibrer. Tvätta så snart som möjligt.

För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhandskarna. Ta lite bikarbonat och blanda med några droppar vatten till en lös pasta, gnugga in pastan på fläcken. Vänta en stund och tvätta som vanligt.

Glögg eller rödvinsfläckar på klädda möbler tas mest effektivt bort genom att snabbt torka upp så mycket som möjligt med sugande trasa. Badda med vitt vin om det finns till hands. Finns rödfärgen kvar, täck med salt låt torka och borsta bort.

Tänk på: att alla fläckar enklast tas bort om de behandlas direkt. Galltvål är ett miljövänligt fläckborttagningsmedel gjort av enbart naturliga ämnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *